Frågor och svar FAQ

Frågor och svar om blancolån, lån utan säkerhet

myntVad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan pant (säkerhet).

Exempel på lån som inte är blancolån:

  • Bostadslån där pantbrev i bostaden utgör säkerhet för lånet.
  • Billån där bilen är säkerhet för lånet.
  • Lån på pantbanken, där lösöre lämnas som säkerhet för lånet.

Hur sätts räntan för blancolån?

Den effektiva räntan för blancolån brukar vara högre än för lån med säkerhet, eftersom ett blancolån innebär en större risk för långivaren. Din personliga ekonomiska situation kommer att spela stor roll för hur hög ränta långivaren kräver. Om du till exempel har tillsvidareanställning (fast anställning), saknar betalningsanmärkningar och inte är särskilt högt belånad i övrigt kan du ofta få riktigt bra villkor även för ett blancolån.

Vad finns det för alternativ till blancolån?

De flesta lånetyper har sitt specifika syfte, som bolån och billån exempelvis. Blancolån går att använda till vad som helst, precis som snabblån. På nätet kan du hitta fullständiga guider till olika lånetyper om du vill läsa mer om de olika lånetyperna som finns tillgängliga.

Var hittar jag bra blancolån?

Det bästa är att kika runt på nätet och jämföra olika långivare innan du bestämmer dig. Räntor och avgifter kan skilja sig stort mellan långivarna.

Skiljer sig villkoren mycket åt mellan olika blancolån?

Ett kort ja kan vara tillräckligt svar på den frågan. Men utöver räntor och avgifter bör du även vara uppmärksam på andra villkor som skiljer sig åt mellan långivarna, och som kan påverka lånekostnaden mycket.

Vilka krav ställs för att få ett vanligt banklån?

pengarDetta varierar från bank till bank, och det spelar också roll hur stort lån man vill ha och om det ska vara ett blancolån eller ett banklån med säkerhet (pant). Ofta krävs att man är myndig och har en tillsvidare anställning (fast anställning), låg belåningsgrad och en kreditupplysning utan betalningsanmärkningar. Vissa banker är väldigt ovilliga att bevilja osäkrade banklån för personer som är yngre än 20 år eller äldre än 64 år.

Är det lättare att få blancolån om någon går i borgen?

Ja, det brukar det vara, men det finns inte någon garanti för att ett lån beviljas bara för att någon är villig att gå i borgen för det. Långivaren kommer bland annat att titta på borgensmannens ekonomiska situation för att kunna fatta ett beslut.

Många av de långivare som låter dig ansöka om lån online accepterar inte borgensmän, däremot kan man vara två personer som ansöker om lånet tillsammans.

Är räntan på ett blancolån avdragsgill?

Ja, alla låneräntor är avdragsgilla i självdeklarationen i Sverige.

Går det att teckna låneförsäkring för ett blancolån?

Ja, de flesta långivare erbjuder låneförsäkring för sina blancolån.