Personlån

Ett personlån, även kallat privatlån och blancolån, är ett lån utan säkerhet. Långivaren litar alltså på att du ska betala tillbaka lånet inom utsatt tid och du behöver inte lämna något som säkerhet för lånet. På så vis skiljer sig personlånet från till exempel bostadslån, billån och MC-lån där bostaden, bilen respektive motorcykeln är säkerhet för lånet och kommer att säljas för att kompensera långivaren om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtalet.

Om du vill ansöka om ett personlån bör du undersöka många olika alternativ för att hitta det som är bäst för dig i just den här situationen. Du bör också kontrollera vilka fördelar och nackdelar det skulle innebära för dig att ansöka om ett lån med säkerhet istället för ett personlån (blancolån).

pengarInformera dig om alla avgifter

När man jämför olika lån bör man inte bara titta på hur hög räntan är utan ta hänsyn till samtliga villkor.

Är man inte helt insatt i de termer, ord och begrepp på lånemarknaden så kan det vara svårt att förstå alla villkor som anges. Det mest grundläggande du måste känna till är skillnaden på nominell och effektiv ränta. Om du inte är noga med att göra skillnad på dessa kan det komma att kosta dig flera hundra, eller till och med tusentals, kronor.

Den räntan som nästan alltid visas när du jämför lån med varandra är den nominella räntan. Den nominella räntan kan dock vara missvisande i och med att det inte ger dig som låntagare hela bilden av de totala lånekostnaderna. Detta indikerar nämligen bara på den grundläggande avgift som långivaren tar för att låna ut pengar till dig.

Den räntan som ger dig helhetsbilden av lånekostnaderna kallas för den effektiva räntan. Allt som oftast är denna högre än den nominella räntan i och med att den omfattar fler parametrar än vad den nominella räntan gör. Den effektiva räntan beräknas nämligen genom att först och främst utgå från den grundläggande nominella räntan för att därefter även räkna in eventuella tillkommande kringkostnader. Det är nämligen inte ovanligt att det läggs till kostnader utöver räntan så som uppläggningsavgifter och aviavgifter. Utgår man från den effektiva räntan när man ansöker om ett lån så är man säker på att man alltid utgår från de totala kostnaderna. Viktigt att tänka på är dock att den effektiva räntan enligt lag måste anges som årsränta, vilket kan ge en missvisande bild om man till exempel vill ha ett personlån som ska betalas tillbaka inom sex månader.

Vidare bör man alltid informera sig om vilka avgifter som tillkommer om man skulle bli försenad med en inbetalning. Oväntade händelser i livet kan göra att man råkar bli försenad med inbetalningen någon månad, och då är det inte kul att inse att långivaren tar ut skyhöga påminnelseavgifter. Det finns dock vissa regler i svensk lag som begränsar vad långivare kan ta ut när det gäller påminnelseavgift och dröjsmålsränta, så helt rättslös är man inte.

Din kreditvärdighet

mer-pengarEftersom ett personlån är ett osäkrat lån blir långivarens bedömning av din kreditvärdighet enormt viktig. Det är din kreditvärdighet som kommer att avgöra hur stort belopp du får låna och till vilka villkor. Även små skillnader i kreditvärdighet kan ge stor effekt på vad långivaren är villig att gå med på när det gäller faktorer som lånebelopp, lånetid och effektiv ränta.

För att kunna göra en bedömning av en persons kreditvärdighet brukar långivare vända sig till kreditupplysningsföretag och begära ut information om den som vill ha kredit. Denna information ligger sedan till grund för bedömningen av din kreditvärdighet. Det är därför viktigt att hålla koll på vad för information kreditupplysningsföretagen har om dig och man bör anstränga sig för att alltid hålla sin kreditupplysningsinformation i bra skick, det vill säga fri från betalningsanmärkningar och fri från skulder som ger ett dåligt intryck. Att till exempel ha ett .bostadslån, ett billån och ett studielån är inget konstigt, däremot kan din kreditvärdighet sänkas av att du har massor av olika smålån här och där. Om du har många olika småkrediter som ligger och skvalpar kan det vara idé att ta ett större lån för att lösa dem. På så vis brukar man också kunna få ned de administrativa kostnaderna, det är ju till exempel billigare att betala en aviavgifter varje månad istället för tio aviavgifter.

Som låntagare är det mycket viktigt att vara väl införstådd kring de risker som kommer med ett lån. Man måste vara av ansvarstagande karaktär och tänka både en och två gånger kring hur man ska spendera sina pengar. Mer om detta kan du läsa på lånia.se/risker