Trumps nya tullar

På senare tid har det diskuterats mycket om de stål och aluminium-tullar som USA nu har infört. President Donald Trump önskar att ge den egna stålproduktionen en skjuts uppåt och reaktionerna inrikes lät inte vänta på sig. Det är en försiktig optimism i USA och de räknar med en ökande vinst i 2018.

Det har pratats om vilka konsekvenser detta nu kan få i Europa och omvärlden. Kina som är en stor producent av stål kommer att få lägga om sin export, och frågan är om det var Donald Trumps tanke hela tiden. Kina har redan börjat lägga om sin produktion och den minskar. Efter en överproduktion i många år var det nödvändigt.

Vad betyder det då för andra länder och då också självklart Sverige? Man kan nog komma överens om att nu är det viktigare än någonsin att sluta goda handelsavtal. Om inte så riskerar man ett handelskrig och det är det ingen som har glädje utav. För att ta några exempel så importerar Kina mycket kött och soja från USA och i EU så importeras mycket apelsiner och juice. Det är viktigt för USA att inte förlora för mycket på sin egen export och det är nog det som är omvärldens trumfkort.

För att aktiemarknaden inta ska rasa för mycket är det nu också viktigare än någonsin att hålla huvudet kallt och att gunstiga avtal för alla parter sluts.