SMSlån

SMSlån är lån som man allt som oftast ansöker om via SMS och man brukar också få svar via SMS. Det finns dock möjlighet att ansöka om SMS lån via en långivares hemsida. Ett annat begrepp för SMS-lån är snabblån. Begreppet snabblån har blivit allt vanligare i takt med att förekomsten av låneansökningar via SMS har sjunkit och istället ersatts av ansökningar direkt på en långivares hemsida. SMS-lån och / eller snabblån är typiskt sett små och kortfristiga blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Ansökningsprocessen är enkel och det brukar gå snabbt att få svar.

smslanNuförtiden är det vanligt att termen SMSlån används för små och kortfristiga blancolån oavsett om ansökan sker via SMS eller på något annat vis, till exempel via långivarens hemsida på internet. Det viktiga är att lånet är enkelt att ansöka om, att snabbt får svar från låntagaren och att man inte behöver skicka in någon pappersdokumentation för att få ut sina pengar. Om man däremot måste besöka ett lånekontor, skriva under papper, vänta flera dagar på att ens ansökan ska granskas, och så vidare, brukar lånet inte kallas för SMSlån även om det rör sig om ett litet och kortfristigt lån.

Att tänka på innan man ansöker om ett SMSlån

  • Jämför SMSlån och erbjudanden från flera olika långivare istället för att tacka ja till första bästa alternativ. Jämför totalkostnaden för olika lån.
  • Hur ser din plan ut för att betala tillbaka lånet? Om din budget är så pressad att du måste ta ett SMSlån, kommer du då verkligen att klara av att betala tillbaka det enligt betalningsplanen?
  • Vilken lånetid är bäst? En kort lånetid brukar innebära lägre räntekostnad för lånet, men ökar samtidigt risken för att man inte klarar av att göra inbetalningarna helt enligt planen. I vissa fall är det bättre att betala lite mer i ränta och låta lånet löpa över fler månader, så att man får ner månadskostnaden till en nivå man är säker på att klara av. Önsketänkande om den egna betalningsförmågan kan snabbt leda till ökade kostnader i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta, inkassoavgift, och så vidare. Skulle du inse att det finns plats i din budget för att betala av lånet snabbare än beräknat är det bara att kontakta långivaren och berätta att du vill göra en extra stor inbetalning den här månaden.
  • Den effektiva ränta som anges för SMS-lån är ofta skyhög, men det beror på att den enligt lag måste anges i form av årsränta även för lån som har mycket kortare löptid än så. Att jämföra den verkligen lånekostnaden i kronor och ören ger en mer rättvisande bild av vad lånet kostar.
  • Innan du ansöker om ett SMS-lån, ta en titt på övriga lånealternativ. Ibland är det bättre att välja någon annan låneform, till exempel ett blancolån hos banken.

Risker med SMSlån

SMSlån är den låneform som innebär störst risk för privatekonomin. Konstigt kan man tycka eftersom lånen ofta är mindre än övriga låneformer som finns att ansöka om.

Anledningen till att riskerna med SMSlån är så stora, är för att det är så lättillgängligt och för att långivarna ofta uppmanar sina kunder till att låna mer och eller förlänga sina lån. Det ligger alltså mindre fokus på SMSlån när det gäller privatekonomi och sunda val i vardagen.

Det är alltid din skyldighet och ditt ansvar att se till att du inte försätter dig i överskuld och situationer som du inte kan ta dig ur. Tänk därför extra noga på hur din ekonomi ser ut och vilka utrymmen du har innan du ansöker om ett SMSlån. Utebliven betalning av lån leder alltid för eller senare till inkassokrav, betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden, om inte situationen går att lösa.

Framtiden för SMSlån

I skrivande stund håller den svenska regeringen på att ta fram och bearbeta ett lagförslag som förhoppningsvis implementeras under 2018. Lagförslaget i fråga innebär att det kommer sättas gränser för hur höga räntor och kostnader som långivaren får ta ut i samband med SMSlån och snabblån. Om lagförslaget träder ikraft kommer det att begränsa långivarens möjlighet att ta ut skyhöga räntor och kostnader, vilket varit möjligt nu. Följden kommer bli att räntan på snabblån och SMSlån inte får överstiga statslåneräntan med mer än 40%. I dagsläget skulle det innebära att räntan för dessa typer av lån skulle bli 39,5% i och med att statslåneräntan för närvarande är -0,5%. Vidare skulle lagen begränsa möjligheten att ta ut högre kostnader än 100% av lånebeloppet. Alltså, om lånet är på 1000 kronor så får tillkommande kostnader så som uppläggningsavgifter och aviavgifter max uppgå till 1000 kronor. Detta kommer underlätta väldigt mycket för dig som låntagare då du med säkerhet vet vilka de totala kostnaderna för lånet får lov att vara.